Informasjonskompetanse: (Bibliotek) 2.0 verktøy

by

To gode verktøy:

Del.icio.us er en side for sosialbokmerking, der en danner en profil, legger inn websider som bokmerker — altså som erstatning for, eller tillegg til bokmerkene i nettleseren din. Her kan man også legge inn emneord (“tags”), slik at disse er søkbare (ganske fint hvis man har flere hundre/tusen/hundretusen bokmerker), og man kan også se hva andre har lagt inn med samme emneord. En kan jo lure på hvilke fordeler dette har over f.eks. Google; som jeg ser det er faktum at det er “folk” som har lagt inn emneord, og dermed er gjenfinnbarhet mye mer pålitelig. For å kunne bruke Google, må en kunne googlsk.

De samme fordelene gjelder Flickr. Hvis en søker etter, f.eks. bilder av Dragvoll på Google images får en treff på bilder som har ordet “Dragvoll” i kontekst med bildet (ofte bilder av utsida av Dragvoll-bygget), mens på Flickr er det ulike treff fra Dragvoll (inlklusiv av bygget). Flickr bruker menneskets intelligens for å klassifisere bildene, noe som har sine fordeler.

Advertisements

One Response to “Informasjonskompetanse: (Bibliotek) 2.0 verktøy”

  1. Bibliotek 2.0 — Hva!? « Infonatives Says:

    […] De websidene som best reflekterer det som er positivt og nyttig i Web 2.0 er sider som Flickr.com, del.icio.us og andre sider der folk bruker sin kompetanse til å hjelpe hverandre. Les bloggposting om disse. […]

Comments are closed.


%d bloggers like this: