Den dype webben: Skjulte kilder

by

Den dype webben, eller “det skulte nettet”, er betegnelsen som brukes for alle informasjonskildene som finnes på nettet, men som ikke er med i Google og lignende søkemotorer.

For å få noe ut av slike kilder må du som oftest legge inn søkeord i skjema noe som gjør det vanskelig for søkemotorer. Grunnen er at grensesnittene er stort sett designet for mennesker og dermed går de fleste søkemotorer glipp av ganske mye informasjon. Selv om enkelte informasjonsprodusenter har forstått at folk ønsker å finne slik informasjon i bla. Google er det fortsatt vanskelig å få informasjon fra disse kilder inn i et format som kan brukes av søkemotorer.

Det aller største problemet for studenter og ansatte ved utdanningsinstitusjoner er nok at informasjonen som finnes i det skulte nettet er ofte det som er av best kvalitet, er mest pålitelig og er mest relevant for slike brukere. For eksempel, Universitetsbiblioteket i Trondheim abonnerer på et par hundre ulike kilder, de fleste av disse inngår i den dype webben. At NTNU betaler for kilden kan ses som et slags godkjenningsstempel, og at disse kilder ikke er fritt tilgjenglig betyr at en finner neppe samme informasjon i vanlige, gratis-søkemotorer.

Det finnes nå så mange av disse kilder at Universitetsbiblioteket har for lengst tatt i bruk MetaLib, et system som gjør det mulig å søke i flere kilder samtidig. Søking i denne er på mange måter lik vanlige søkemotorer, men finnesser har den også. Jeg anbefaler at folk prøver den for å se hva den tilbyr. Selve systemet er — etter min mening — ikke helt god enda, men den er på riktig vei.

Les mer

Dagbladet (!)

New Idea Engineering

Advertisements

Tags: , ,


%d bloggers like this: