BIBSYS SRU

by

Jeg merker at BIBSYS ikke satser så mye på noe som jeg mener er deres viktigste ressurs i disse “emergent tech” tider, altså SRU. De har nok fått for seg at ingen er interessert i SRU, noe som ikke er sant.

BIBSYS SRU er en svært viktig tjeneste for oss som jobber (ved norske U/HB) med bibliografiske data i andre applikasjoner enn BIBSYS Ask. Og for at vi skal oppnå noe med disse satsninger, må vi ha en SRU-tjeneste som fungerer bra.

Dermed ber jeg alle interesserte om å ta kontakt med BIBSYS og be om at de jobber konkret med utviklingen av BIBSYS SRU. Ta kontakt!

Selv synes jeg at tjenesten har mange punkter som kan forbedres, og at den mangler en del svært viktige ting (deriblant scan-funksjon). Hvis dere kjenner til annet som mangler eller kan forbedres, si ifra! Hvis ikke, meld deres interesse! Det er viktig at SRU prioriteres (det er viktigere enn mye av det som blir prioritert — og kan løse mange av de problemene som står på “ventelista”).

Tags: , ,

4 Responses to “BIBSYS SRU”

 1. Magnus Enger Says:

  “mange punkter som kan forbedres” – hva tenker du på da? Det ville være veldig interessant å høre fra en som har erfaring med tjenesten!

 2. brinxmat Says:

  Hei, takk for kommentaren!

  De viktigste ting for meg er:

  hastigheten (som er helt katastrofal)
  scan-funksjon
  at det blir utvikling av tjenesten

  Det er selvsagt noen småtteri som dukker opp mens du jobber med xml, men disse har som oftest med enkelte poster/posttyper å gjøre. Jeg savner også noen “convenience methods” som f.eks. avgrensning til delbaser (bestemte blibliotek), men antar at dette er mulig vha. cql (men dette krever at jeg danner hver spørring for å så legge til avgrensningen i cql-et — en svært sårbar metodikk).

  Det som er farlig for framtida av BIBSYS SRU er at en får ikke til å bruke den som ment, og da begynner vi å leke med skjermskraping fra Ask — noe som funker, men er dårlig skikk når en har en fin — men treg — SRU tjeneste. Det er også dumt at en av de største pådriverne for SRU-tjenesten ikke lenger jobber hos BIBSYS.

  Har nettopp laget en Netvibes widget med SRU som kilde, men måtte lage en ny variant med Ask-skjermskraping som kilde. Dumt! Vi utvikler ikke denne videre med mindre at vi får en hastighetsøkning i SRU. (Vi hadde tenkt oss postvisning og kartvisning i widgeten.)

  Vi ønsker også autofullføring i flere sammenheng, men uten scan funksjon får vi ikke dette til. (Verdt å nevne at BIBSYS-tesaurus er etterspurt, og her er skanfunksjonen også anvendelig).

  Jeg ønsker ikke å høre ut som om jeg synes at BIBSYS gjør en dårlig jobb — tvert om jeg synes at dere nordmenn er heldige å ha noe så fantastisk som BIBSYS. Men jeg mener bestemt at SRU tjenesten er en viktig satsningsområde.

  Håper at dette svarer spørsmålet ditt.

 3. brinxmat Says:

  Ser ut som om BIBSYS har tatt tak i hastighetsspørsmål (fortsatt ikke brukbar, men bedre!) Rundt ett sekund per ti poster går egentlig ikke. BIBSYS: Optimalisering, takk! (Husk at de fleste som bruker denne tjenesten kommer til å bruke en form for proxy for å hente data — dette legger til sekunder også.)

 4. Jan Erik Garshol Says:

  Det er no hyggeleg at noken faktisk brukar det vi lagar. Når det gjeld hastigheit så leverer vi mellom 15-20 posta ferdig konvertert til MRAC21 og presentert som MarcXchange per sek via OAI. Dette er den hastigheita som vi kan forvente også i SRU – når den blir ferdigstillt og satt i produksjon. Dagens SRU jobbar mot produksjonsdatabasen, men den har ikkje prioritet på serveren som andre produkt som er levert i produksjon.

  Ang. scann funksjon så veit eg ikkje når og om vi vil støtte denne for alle. Dette er noko som fort kan legge urimeleg stor last på våre servera. Vi vil heilt sikkert støtte scan for egen bruk i egne produkt.

  SRU vil bli ferdigstillt og satt i produksjon (med full support) når dette blir prioritert. Det ligger høgt på lista, men ikkje på toppen.

  Jan Erik Garshol
  Produkteigar for Maskin til maskin protokollar hjå BIBSYS

Comments are closed.


%d bloggers like this: